Bucuresti, la 16 Iunie
192..(0,1,?)
Onorate Domnule
Ofiter!
Pentru caci fiecare
vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani în urma cele ale tatalui Domniei
voastre, dinpreuna cu cinstitul Conu Iancu Caragiale este, pe lînga onoare, si
un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la rîndu-mi dovada
de cavalerism, împartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastra sotii, Doamna
Mariuta Baciu, retetariul de preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum
bine stitti sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul.
Astfel dau dovada de
încredere în Domnia voastra spre a nu trada nicidecum secretul deliciosilor
nostri mititei, secret pe care la rîndul meu l-am primit de la marele Maestru
Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea bucatariei
Carului.
Adresez aceieasi
rugaciune si onoratei Dumneavoastra sotii, Doamnei Mariuta, celei mai
desavîrsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut. Perfectiunea
seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care, multumesc lui Dumnezeu, am
fost poftit, mi-au determinat hotarîrea sa va divulg taina celui mai de pret
preparat culinar care ne cinsteste numele în capitala, în tara întreaga si în
strainatate.
Mititeii sunt un
produs culinar din carne de vita, în stare finita de sapte pâna la opt
centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o
gustare între mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mîncare de
sine statatoru. Ei îsi au originea în Balkan, provenind din Serbia, dar se
întîlnesc si în Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria
româneasca. Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti
astfel: mici, în Regat, din carne cu mirodenii, avînd menirea sa încânte gustul
mesenilor. Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacâm,
ori la scobitoare sub forma de gustare.
Se ia carnita de vaca
de la gît, fara a se îndeparta grasimea si se da de doua ori prin masina,
pentru a se marunti cît mai bine si cît mai uniform. Daca va fi carnea prea
slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca
la 100 pâna la 150 de gramme pe fiecare kilogramm cîntarit de carne. Nu se va
lua în nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decît sa
strice gustul si sa ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeama din
oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500 gramme de oase la fiece
kilogramm de carne.
Se pregatesc pentru
fiecare kilogramm de carne mirodenii si condimente dupa cum urmeaza:
8 gramme de piper
proaspat pisat marunt
12 gramme de cimbru uscat cât mai proaspat pisat marunt
4 gramme de enibahar pisat marunt
2 gramme de coriandru pisat marunt
2 gramme de chimion turcesc pisat marunt
1 gramm de anis stelat pisat marunt
8 gramme de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de zeama de lamâie
1 lingura de untdelemn
1 capatâna buna de usturoi aromat si nu din cel iute
12 gramme de cimbru uscat cât mai proaspat pisat marunt
4 gramme de enibahar pisat marunt
2 gramme de coriandru pisat marunt
2 gramme de chimion turcesc pisat marunt
1 gramm de anis stelat pisat marunt
8 gramme de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de zeama de lamâie
1 lingura de untdelemn
1 capatâna buna de usturoi aromat si nu din cel iute
La cantitati mai mari
de cinci kilogramme, se va aduga pentru fiecare alte cinci kilogramme de carne,
cîte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.
Se framânta carnea
într-un vas pe masura timp de un ceas, adaugând la început bicarbonatul de
sodiu, care se stinge cu zeama de lamâie.
Jumatate din zeama de
oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi, se adauga treptat,
uniform si putin câte putin. Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o
noapte, dupa care se scoate, se lasa câteva ceasuri la dezmortit si se mai
framânta o data pret de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase
dezmortita. Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capat> âna
pentru fiecare kilogramm de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas. Se
stroarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adauga sucul de mujdei si se mai
framânta odata amestecul pret de un sfert de ceas. Se da din nou la ghetar pâna
a doua zi. Pret de trei ceasuri înainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se
scoate amestecul de la ghetar, pentru a se încalzi si muia; dupa trei ceasuri
sau cînd s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de de un deget mare
lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si
la capete si se lasa sa stea la zvântat un ceas.
Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungându-se din când în când cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur împrejur. Gratargii nostri întorc fiecare mititel doar de trei ori pîna este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.
Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie înmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decît ca cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgîrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atât de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu îl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decît urmasului meu Maitre Cuisiner cînd îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dînsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
Va astept luna viitoare cînd va întoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si câteva halbe împreuna!
Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungându-se din când în când cu mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur împrejur. Gratargii nostri întorc fiecare mititel doar de trei ori pîna este prajit. La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, lapada tot sucul aromat si devin seci. Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare si ciusca.
Doar si numai asa veti optine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt. Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie înmultesc aluatul de mititei cu alte soiouri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit decît ca cei de carne de vaca, nu au pe departea gustul si savoarea mititeilor adevarati. O greseala mare mai este si zgîrcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atât de specific al mititeilor.
Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca nu îl va da mai dparte, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decît urmasului meu Maitre Cuisiner cînd îmi va lua locul la Caru cu Bere! Mititeii preparati de Dînsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!
Va astept luna viitoare cînd va întoarceti cu regimentul din manevre, dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si câteva halbe împreuna!
Dorindu-va sanatate,
voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari de mîini Doamnei
Mariuta, cea mai desavîrsita gospodina si Doamna din înalta societate!
Dumnezeu sa va ajute!
Cu respect si
devotiune, al Dumneavoastra
ss
indescifrabil